Medical taping

De Medical Tape of Kinesio Tape maakt gebruik van natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemene circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Toepassingen van Medical Taping:

  • Verbetering van de spierfunctie, blessurepreventie
  • Verbetering van doorbloeding en lymfestroom, afname van zwelling
  • Pijndemping
  • Ondersteunen gewrichtsfunctie, blessurepreventie
  • Spiertechniek, bij het aanspannen of ontspannen van spieren, ontwateren van spieren
  • Ligamenttechniek, enkelbanden, kniebanden, achillespezen, vingergewrichten ea.
  • Specifieke technieken, triggerpoints, bursitis, grote blauwe plekken, remming overstrekking, oedeembehandeling
  • Hoofdpijn/migraine, aangezichtspijn, spierruptuur, hooikoorts, COPD, tennis- of golferselleboog, lumbago, reuma, fibromyalgie, hielspoor, whiplash, frozen shoulder, impingement shoulder, osgood schlatter, menstruatiepijnen, bekkeninstabiliteit/pijn, littekens, zwellingen, kneuzingen, houdingscorrectie, shin splint, carpaal tunnel syndroom, enkeldistorsie etc.

Meer versus minder druk

Het verschil tussen de gewone sporttape en Kinesio Tape ligt in het feit dat Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen: dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape richt zich juist op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging, doordat de tape de huid een stukje optilt.

Herstelproces activeren

De achtergrondgedachte van Medical Taping is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld, die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Natuurlijk bewegen

Medical Taping maakt gebruik van een speciale elastische en antiallergische tape. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid en de tape kan makkelijk 5-7 dagen blijven zitten. Deze tape blijft ook zitten als je je doucht. De tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloedt receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. Het Medical Taping Concept stelt het lichaam in staat om weer natuurlijk te bewegen. Tijdens het werk en het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel.