Anticonceptie
De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er diverse anticonceptiemiddelen op de markt. Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook daarvoor kun je bij Care for
Women specialiste Germaine Deckers terecht. Zij legt de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en helpt je een weloverwogen keuze te maken.
De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg pil genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie en lang niet voor iedereen de juiste. Er zijn methoden die gebruik maken van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Er zijn ook grote verschillen in de hoeveelheid en soorten hormonen. Het is dus belangrijk dat je je hierover goed laat voorlichten.
Niet alleen het voorkomen van zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. De menstruatie uitstellen kan bijvoorbeeld met de pil of de anticonceptiering. Ook wordt anticonceptie ingezet als overbrugging naar de overgang toe.
Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hierbij kun je denken aan:
- Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven
- Hoe snel ben je weer vruchtbaar wanneer je stopt met de anticonceptiemethode
- Kun je gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar
- Hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden
Er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Bij 7 Senses kun je zien wat de mogelijkheden allemaal zijn. Er wordt precies verteld hoe alle middelen werken en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past.
Naast de pil zijn er nog andere anticonceptiemiddelen zoals:
- Het (hormonen)-spiraaltje (voor ongeveer 5 jaar)
- Een hormonenstaafje voor in je arm (voor ongeveer 3 jaar)
- Een hormoonpleister (3 weken met en 1 week zonder pleister)
- Een vaginale anticonceptiering (3 weken met en 1 week zonder ring)
- Het condoom
- De prikpil
De Care for Women specialiste is zelf vrouw, en begrijpt dus als geen ander welke afwegingen er gemaakt moeten worden bij het kiezen van een anticonceptiemiddel. Wat jouw voorkeur ook is, de Care for Women specialiste is er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je vaak niet voor even, maar voor jaren!